Speciální vybavení pro skialp

Pro skialpinismus je potřeba speciální vybavení. Na lyžích je namontované skialpinistické vázání, které má při výstupu volnou patku s nastavitelnými opěrkami a na sjezd se přepne do režimu bezpečnostního vázání (jako u sjezdovek). Pro výstup se na skluznici nalepí stoupací pásy, dříve to bývaly pásy tulení, dnes syntetické. Ty se před sjezdem odlepí. Boty pro skitouring jsou velmi lehké, umožňují pohodlně ohýbat kotník a lze je používat v módu výstup (walk) nebo sjezd (ski).

Na zledovatělém nebo zmrzlém sněhu se na lyže připínají stoupací hřebeny, zvané haršajsny – jsou to vlastně mačky na lyže. Když na lyžích nelze vystoupat prudkým svahem, lyže s holemi se připnou na batoh a skialpinista stoupá výše s cepínem v ruce a na lyžácích má nasazená stoupací železa, zvané mačky. Výhodné je používat teleskopické hole, protože delší se hodí pro pomoc při výstupu a kratší pro sjezd.

Na lyžařskou túru vždy s batohem

V batohu, který je často tzv. lavinový (s airbagy), má skialpinista kromě termosky nebo camelbacku svačinu, náhradní oblečení a hlavně pro záchranu z laviny nouzové vybavení - sněhovou lopatu a lavinovou sondu, na těle pak lavinový přístroj - vyhledávač, zvaný pípák.

Když vede túra přes ledovec, hrozí pád do ledovcové trhliny. Výbavu proto doplňují cepín, mačky, lano, sedací úvazek, karabiny, pomocné šňůry, šrouby do ledu, blokanty, kladky

Pro aktivní provozování skitouringu je potřeba jisté znalosti a dovednosti – umět alespoň průměrně lyžovat, mít fyzickou kondici, ovládat chůzi v horském terénu, umět posoudit reálné nebezpečí lavin, zvládnout plánování túry, bezvadně ovládat orientaci v horském terénu i v mapě, pořídit si skialpové vybavení, které odpovídá schopnostem a prioritám a rutinně ho ovládat. Některé z těchto dovedností může nahradit horský vůdce, který vás bude na túře doprovázet.

Historie skialpinismu

Začátky skialpinismu se shodují se začátky lyžování ve Skandinávii. Ne náhodou mají staré dřevěné lyže na špičce „čudlík“, na který se nasazovaly pásy  z tulení kůže. První lyže rozhodně nebyly pro zábavu, ale především účinným transportním prostředkem v zasněžené krajině.

Až v první polovině 20. století se lyžování pomalu měnilo ve sport a největší rozmach zaznamenalo v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století. Masově se jezdilo po sjezdovkách a jen pár nadšenců lyžovalo do kopce. Pomalu vznikaly první závody a hodně přívrženců skialpinismu se rekrutovalo z řad horolezců.

V průběhu let se vylepšovalo i vybavení a túry na pásech získávaly na oblibě. V Evropě hlavně v Alpách a ve Skandinávii a v Severní Americe v posledních letech vytlačuje skitouring z volných svahů donedávna dominantní telemark.

Dnes je vybavení na špičkové úrovni, používají se hitech technologie i materiály, existuje propracovaná metodika pohybu na skialpech i lavinové prevence.

Disciplíny skialpinismu

Pohyb na sjezdových lyžích ve volném terénu se dělí do více kategorií: závodní skialpinismus, klasický skialpinismus (výstižněji skitouring), expediční skialpinismus, freeride, freeride touring, extrémní lyžování a fitness skialp.

Závodní skialpinismus

Lyžaři se snaží co nejrychleji překonat vytyčenou trať, na manipulaci se stoupacími pásy jim stačí několik vteřin. Vybavení musí být superlehké, ale zároveň plně funkční. Závodí se v jednotlivcích, dvojicích i trojicích na různých typech tratí.

Klasický skialpinismus

Nejrozšířenější forma skialpu. Je to vlastně turistika na lyžích, pohorky ale vyměníte za lyžáky a lyže se stoupacími pásy. Obvykle jde o pomalejší a dlouhý výstup a za odměnu pak o parádní sjezd. Provozuje se formou hvězdicových túr z horské chaty nebo vícedenních přechodů od chaty k chatě, zvaných haute route.

Ve většině případů nejde o nic nebezpečného, ani extrémní lyžování ani horolezectví. Pro kondičně i technicky zdatného lyžaře je to ideální sport. Hlavně pro ty, kteří už se na sjezdovkách nudí nebo už dosáhli stropu svých dovedností.

Mít lehké a přitom kvalitní vybavení šetří síly a zároveň přináší větší požitek z jízdy. Není tedy na škodu, sáhnout po špičkovém vybavení. Výběr to není jednoduchý, pomoci vám může nástroj filtr u každé z devíti kategorií.

Expediční skialpinismus

Při tomto pojetí lyžování jde o zdolávání horských vrcholů či jiných výzev. Určitým způsobem se sem přenáší závodní pojetí, prostě rychle nahoru i dolů ve velehorském terénu. Královskou disciplínou tohoto pojetí pohybu na lyžích jsou expedice na 8000ovky. Právě zde je vhodné strávit v nebezpečné zóně co nejkratší dobu a tím snížit riziko. Platí, že rychlost rovná se bezpečnost. Přitom je důležité, aby se lyžař mohl absolutně spolehnout i na maximálně odlehčené vybavení a to v různorodých

Freeride

V popředí zájmů vyznavačů freeridingu je kvalita sjezdu. Jízda netknutým prašanem je pro ně mnohem víc než dobytí vrcholu. Velmi široké lyže (více než 100 mm pod vázáním) se postarají o dostatečný vztlak a tím i pohodlnou jízdu dlouhými oblouky. Pokud to na zvolené sjezdy není daleko, posouvají se k nim freerideři od stanice lanovky na pásech, většinou jde o traverzy a malá převýšení. Výjimkou není ani využití helikoptéry. Velký význam má plánování sjezdů, především kvůli posuzování lavinového nebezpečí. I pro freeride je výhodné lehčí vybavení, které usnadňuje jízdu v obtížných sněhových i terénních podmínkách.

Freeride Touring

Přeneseně vzato se dá přirovnat k surfování na moři. Vodu vyměníte za sníh a vodorovné moře za vertikálu. „Freetourer“ je sjezdařsky orientovaný skialpinista, který si jako odměnu za namáhavý výstup dopřeje parádní jízdu v prašanu. Nejde mu o dosažení vrcho­lového kříže, ale na začátek sjezdové linie. Vybavení je více orientované na sjezd (širší lyže s výbornými jízdními vlastnostmi), ale zároveň s „rozumnou“ hmotností.

Extrémní lyžování

Lyžař se musí na začátek sjezdu dostat vlastními silami, většinou za použití horolezecké techniky. Za obecnou hranici extrémního sjezdu se považuje svah sklonu 45°, tedy 100% klesání. Zjednodušeně řečeno: extrémní sjezd je takový, ve kterém člověk nesmí spadnout, protože je tak strmý, že se pád nedá zastavit. 

Fitness skitouring

V posledních letech se výrazně rozvíjející disciplína. Odehrává se v nenáročném terénu, jako jsou lesní cesty nebo sjezdovky. Nejčastěji v podvečer, po práci a při měsíčku, s rozsvícenou čelovkou, bez nutnosti používat nouzové vybavení. Jde hlavně o kondiční přípravu. Výhodou lyží na skitouring je prakticky neomezený pohyb v členitém, zasněženém terénu. To se nedá říct o populárních běžkách. Takže vyběhnout dvakrát kopec, nahoře na chatě se občerstvit…no není to krásný podvečer? Lepší než ve vydýchaném fitku.

Skialp - lyžujeme do kopce (foto Jakub Cejpek) Skrýt poznámky

Skialpinismus v českých horách

Po letech zákazů lze konečně legálně skialpovat i v českých horách. Naše kopce jsou bohužel většinou zalesněné a možnosti oproti Alpám docela omezené. Ale pro začátečníky je to fajn.

V Krkonoších lze podnikat lyžařské túry v okolí Špindlerova Mlýna, Pece pod SněžkouaRokytnice nad Jizerou.

Na Bouřňáku v Krušných horách připravila skupina nadšenců tucet tras, které jsou precizně zmapovány na webu skialpnadhrobem.cz 

V okolí Železné Rudy v oblasti Špičáku vznikly trasy pro skialpinisty, další možnosti jsou v nedaleké německé části Šumavy.

V okolí Dolní Moravy v oblasti Králického Sněžníku zmapoval a označil několik tras horský vůdce Pavel Žofka.

Jak se řekne skialpinismus v dalších jazycích?

Horská turistika na lyžích, zkráceně skitouring, se nazývá několika dalšími jmény. Česky skialpinismus nebo krátce a lidově skialp…Představme si, jak se tato nejkomplexnější horská aktivita nazývá v dalších jazycích:

Anglicky (english) – skialpinism, ski mountaineering, zkráceně skimo, ski touring, mountain skiing, alpine touring.

Německy (deutsch) – skitouring, skialpinismus, skibergsteigen.

Francouzsky (francais) - ski de randonnée,  ski de montagne, ski alpinisme.

Italsky (italiano) - sci-alpinismo.

Španělsky (espaňol) - esquí de montaña, esquí de travesía 

Slovensky - skialpinizmus, skialp.

Slovinsky - turno smučanje.

Polsky - skialpinizm. 

Norsky – skiturer.

Švédsky – turåkning.

Finsky – hiihtäminen.

Holandsky – toerskiën.

Užitečné odkazy:

Vše podstatné o vybavení pro skialpinismus

Kompletní infoservis o lyžařských túrách, převážně v Alpách

Kompletně zpracovaná metodika bezpečného skialpinismu

Lavinová prevence, vše o lavinách přehledně

Krásné inspirativní fotky a panorama